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13 septembre 2013

Camembert de Normandie

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History of Camembert :

In 1791 in the village of Camembert a farmer named Marie Harel, following the advice of a refractory priest fled to the countryside after the French Revolution had ladled the curds, creating the first Camembert …

Cheese production in Normandy will significantly increase in 1850 with the opening of the railway line Paris-Caen-Lisieux. While it took 3 days to reach Paris by coach, by train 6:00 sufficient to retrieve the pie stalls at Les Halles, “the belly of Paris” It was at this time that the future Napoleon III tasted and appreciated it … and made it regularly deliver.

With the invention of the wooden box by Jules Charrel in 1890, camembert which hitherto traveled on a bed of straw, can now travel safely over long distances.

From the end of the nineteenth century, camembert was very quickly an outstanding success. It is imposed on all world markets. But everywhere it was making a little bit of everything over the name of  « camembert ». Faced with this competition, the Normans created a trade association whose purpose was:

- claim the appellation camembert

- the study and defense of the collective interests of professionals.

To protect the right to use the name “camembert”, the SVCN (Union of Manufacturers real Camembert de Normandie) instituted numerous lawsuits against manufacturers outside the Normandy.

In 1926, the Court of Appeals of Orleans, in his judgment states that the “pie” has become a generic term fell into the public domain. Any use of this name was possible regardless of the place of manufacture (France and abroad), the only mention of the place of manufacture was made compulsory.

Finally in 1983 the Camembert de Normandie won recognition for the AOC camembert from raw milk, ladled manufactured in Normandy with milk produced in Normandy. The rules for obtaining a manufacturer AOC are established.

Camembert de Normandie is characterized by the following elements :

- The shape of a flat cylinder with a diameter of 10.5 to 11 cm and a net weight of the package shown in at least 250 grams,

- The crust called “flower”, white, with surface mold forming a white felting can reveal red spots,

- Paste ivory to pale yellow; refined heart, it is smooth and supple, slightly salty flavor, and fresh milk first and then more frank and fruity with more refinement. “

To make a Normandy Camembert must 2.25 liters of milk.

Since June 1996, the Camembert de Normandie benefits of the PDO, Protected Designation of Origin, European official sign of quality. This recognition allows him to enjoy legal protection in all countries forming the European Community.

Since 1 May 2009, the European PDO logo or mention literal “Protected Designation of Origin” is required on the packaging of all products covered by the French AOC logo and joined the family of European PDO.

 

 

Histoire du Camembert de Normandie

En 1791 dans le village de Camembert une fermière nommée Marie Harel, suivant les conseils d’un prêtre réfractaire réfugié à la campagne suite à la Révolution française, aurait moulé à la louche son caillé, créant ainsi le premier Camembert…

La production de fromages en Basse Normandie va considérablement augmenter en 1850 avec l’inauguration de la ligne ferroviaire : Paris-Lisieux-Caen. Alors qu’il fallait 3 jours pour rejoindre Paris en diligence, avec le train 6 heures suffisent pour retrouver des camemberts sur les étals aux Halles,  » le ventre de Paris  » C’est à cette époque que le futur Napoléon III le goûta et l’apprécia… et s’en fit régulièrement livrer.

Avec l’invention de la boîte en bois par Jules Charrel en 1890, le camembert qui jusqu’alors voyageait sur un lit de paille, peut désormais voyager sans souffrir sur de longues distances.

Dés la fin du XIXème siècle, le camembert connut très vite un formidable succès. Il s’est imposé sur tous les marchés du monde. Mais partout, il se fabriquait un peu de tout sous l’appellation « camembert ». Face à cette concurrence, les normands créèrent un syndicat professionnel dont l’objet était : 
- la revendication de l’appellation camembert 
- l’étude et la défense des intérêts collectifs professionnels.

Afin de protéger le droit à l’usage du nom « camembert », le SVCN (Syndicat des fabricants du Véritable Camembert de Normandie) intenta de nombreux procès contre des fabricants extérieurs à la Basse Normandie.

En 1926 La Cour d’Appel d’Orléans, dans son jugement déclare que le nom de « camembert » est devenu un terme générique tombé dans le domaine public. Toute utilisation de ce nom était alors possible quel que soit le lieu de fabrication du produit (France et étranger), seule la mention du lieu de fabrication fut rendue obligatoire.

Enfin en 1983 le Camembert de Normandie obtint la reconnaissance de l’AOC pour le camembert au lait cru, moulé à la louche, fabriqué en Basse Normandie avec du lait produit en Basse Normandie. Les règles d’obtention de l’AOC pour un fabricant sont établies.

Le Camembert de Normandie est caractérisé par les éléments suivants :

- la forme de cylindre plat d’un diamètre de 10,5 à 11 cm et un poids net indiqué à l’emballage au minimum de 250 grammes,

- la croûte dite « fleurie », de couleur blanche, à moisissures superficielles constituant un feutrage blanc pouvant laisser apparaître des tâches rouges,

- la pâte de couleur ivoire à jaune clair ; affinée à cœur, elle est lisse et souple ; la saveur légèrement salée, d’abord lactée et douce puis plus franche et fruitée avec davantage d’affinage.»

Pour fabriquer un camembert de Normandie, il faut 2,25 litres de lait.

Depuis juin 1996, le Camembert de Normandie bénéficie de l’AOP, Appellation d’Origine Protégée, signe officiel européen de qualité. Cette reconnaissance lui permet de bénéficier d’une protection juridique sur l’ensemble des pays formant la Communauté Européenne.

Depuis le 1er mai 2009, le logo européen AOP ou la mention littérale « Appellation d’Origine Protégée », est obligatoire sur les emballages de tous les produits bénéficiant du logo AOC français et qui ont rejoint la famille des AOP européennes.

 

Sources : www.fromage-normandie.com et http://fromageriegillot.fr                                                                  

 

 

 

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